Skapa effektiva samråd – som lockar folk

Ur Trivector Nytt har nedan intressanta text av Inger Linderholm saxats

”I varje ny infrastruktursatsning får vi som medborgare vara delaktiga i processen, från idéstadiet till invigningen. Detta är dock en chans som många av oss inte tar. Alltför många samrådsmöten hålls med ett fåtal engagerade, och de som kommer är oftast män i övre medel-åldern. Sedan drygt ett år arbetar Trafikverket med att modernisera samråden för att locka fler medborgare i alla åldrar.
– Syftet från början var att locka fler till samråden, säger Gunilla Freij, vid verksamhetsområde Investering, som ansvarar för projektet. Men efterhand insåg vi att vi behövde hitta nya former för vårt arbete.
Det är viktigt att vi är lyhörda och nyskapande och att vi förmedlar en helhetssyn till medborgarna.
Trivector Informations uppdrag i denna process har varit att följa ett antal infrastrukturprojekt, och att – utifrån vårt kommunikationsperspektiv – peka ut var styrkorna finns och hur samråden kan göras mer attraktiva.
Tillsammans med ett stort antal projektledare och informatörer vidareutvecklas nu idéer om hur nya målgrupper ska lockas att medverka i processen. Uppsökande verksamhet, information riktad till yngre grupper och webbaserad kommunikation, är bara några inspirerande och innovativa förslag till hur fler grupper, till exempel jäktade små-
barnsföräldrar, ska få chansen att delta.
Till våren presenteras resultaten från de fem pilotprojekten där nya modeller prövats.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s