CSR-lagstiftning, rätt väg att gå?

Företagens roll i omställning mot ett mer hållbart samhälle har diskuterats under lång tid och huvudspåren har skiftat(delvis i takt med konjunkturer). 

Kanske börjar man att skönja en mer allvarligt menad förståelse och vilja att vara en drivande kraft i att få visioner att bli realitet. 

I förra veckan hade jag anledning att dyka ner lite i hur starkt norskehotellmagnaten Petter Stordalen har lierat sig med hållbarhetsagendan och för några veckor sedan syntes i twitterflödet gillande rapportering kring Apple och dess CEO Tim Cook som i princip på bolagsstämman bad klimatskeptiska aktieägare att leta efter andra bolag att investera i om de bekymrar sig över ”onödigt” CSR-arbete.

I nedan saxad rapportering meddelas att storföretag framöver i Indien kommer att avkrävas CSR-insatser motsvarande 2% av vinsten.

Kanske får vi se liknande utveckling även i vår del av världen. Bra eller dåligt?Bild

 

Saxat från Miljörapporten Direkt

Med en ny lagstiftning som infördes 1 april beskrivs Indien som det första land i världen med en lag som reglerar företagens CSR-arbete. Bland annat krävs nu att både inhemska och internationella företag med en omsättning på minst 1 miljard kronor lägger minst 2 procent av sin vinst på CSR-aktiviteter. Något som omfattar ungefär 8 000 företag och väntas leda till att ungefär 2 miljarder dollar avsätts för hållbarhetsarbete. 
”Indien är det enda land med ett lagtvingande CSR-arbete. Många stora företag jobbar redan med frågorna men relativt sett är det få som gör det, den här lagen kommer att driva upp den siffran avsevärt”, säger en talesperson för KPMG i Indien till Business Standard. 
Indiens tillväxt väntas även bidra till att betydligt fler företag omfattas av den nya CSR-lagstiftningen. En vanlig reaktion från näringslivet i Indien är frågan om kostnaderna för CSR-arbetet kommer att bli avdragsgillt. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s