Moderaterna välkomna in i hållbarhetsarbetet

Som obunden socialliberal och förespråkare för långtgående medborgarmedverkan har jag inga upparbetade kopplingar till partipolitik. Under gymnasietidens intensiva bearbetning från såväl vänster som höger värjde jag mig från lockropen och har fortsatt att ”tänka själv”.

Som jag skrivit tidigare här på bloggen skulle jag dessutom helst se kommunalvalets nuvarande upplägg omgjort till borgmästarval. Min omvärldsbevakning ger allt mer stöd för att visionärt ledarskap bland städer i världen med starka borgmästarfunktioner har påvisat större förbättringsresultat för samhällsutmaningar än vad kunnat finna i Sveriges många allianser och majoritetskonstellationer.

Jag tror också vi kommer se allt fler lokalpartier runt om i Sveriges 290 kommuner då de gamla ideologiskt baserade riksdagspartierna blir mer en boja än stöd på det lokala planet. Utspel från nationell partiledning har i mediecentrerad samtid mer genomslag på lokalnivå än vad gräsrötter och lokala företrädare kan lyckas förmedla. Då handlar alla frågor från allmänhet om agendan som riksdagspartierna satt, även de med liten bäring på vardagen i kommunerna.

När det gäller hållbarhetsområdet får det aldrig bli partipolitiserat så att vissa partier känner sig taktiskt tvungna att distansera sig från ämnet. Världen har inte tid och råd att bli motarbetade på grund av politiska positioneringsaspekter.

Det var därför glädjande att läsa i nedan text saxat från MiljöRapporten Direkt att Nya Moderaterna vill ge sig in i området med förnyad kraft. Eller som legendariske Magnus Härenstam alltid sa vid första poängskörd i Jeopardy: – Välkommen in i spelet!

 

Bild

 

Han vill ge Moderaterna en miljöprofil
Moderaterna kritiseras ofta för att vara tysta i miljö- och klimatfrågor. Det ska Johan Hultberg, ny miljöpolitisk talesperson, ändra på. Och han står inför lika stora utmaningar internt som externt, berättar han för MiljöRapporten Direkt. 
– Nyckeln är att vi blir fler moderater som pratar klimatfrågor och visar ett genuint engagemang. Då kommer det också synas utåt. Nu ska jag besöka många av våra föreningar och inspirera våra medlemmar. Vi talar alldeles för lågt om frågorna både internt och externt, men vi har många engagerade personer runt om i landet. 
MiljöRapporten Direkt: Varför hörs inte engagemanget? 
– Historiskt har andra frågor fått större utrymme internt och många moderater har lite dåligt självförtreonde i frågorna. Därför måste vi fortsätta arbetet på lokal nivå, där varje kommun och varje fullmäktige har en viktig uppgift i att förmedla vad alliansregeringen har gjort. 
Under valåret vill Moderaterna visa att det går att förena en stark ekonomisk utveckling med minskade utsläpp. Johan Hultberg ska förmedla partiets viktigaste ambitioner, bland annat starkare kemikalierestriktioner inom EU, fler sektorer i EU:s utsläppsystem och en omställning av fordonsflottan. Moderaterna vill också betona individens ansvar i miljöfrågor, exempelvis när det handlar om matsvinn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s